Instagram

Instagram

tisdag, december 04, 2012

Julkrönika: Analyserar hjärtrytmen!

-->

Rör inte patienten! Analyserar hjärtrytmen! Ger chock! Påbörja HLR! Analyserar hjärtrytmen! Rör inte patienten! Ger chock!

LIVSHOTANDE blödning på andra patienten. Sätter tournique. Vart fan är ambulansen?
25,26,27,28,29,30, blås, blås, 1, 2,3,4,5,6,7…….

Julen står för dörren. Den stora kärleksfesten med nära och kära är inte långt borta. Julklappar köps och mat börjar lagas. Allt måste vara perfekt. Inget får gå fel! Ingen vill vara med om en dålig och misslyckad julafton. Allt ska var som på film. MÅSTE vara som på film! Fantastiskt, vackert och lyckligt. Och så ser allas jul ut? Nja…

Min familj har alltid haft en drömsk familjejul. Julkrubba i kyrkan på morgonen, eller föst har jag och min bror fått en liten julklapp under sängen. Sen kommer tjocka släkten. Mat. Kalle Anka och tomte med stort vitt skägg. En gång blev jag så rädd för tomten att jag inte vågade göra annat än att gömma bakom alla paket. Det hör julen till att en liten knotte blir rädd. Givetvis är julaftonen fri från alkohol. Det är barnens högtid! KOM IHÅG DET!

Dock kan vår högtid bryta ut i en mardröm! Bli katastrof! Något vi inte hade räknat med, men som vi kan förbereda oss på!
Jag har varit på högriskutbildning i några dagar. En utbildning som vi journalister går för att få åka in i högriskområdet. Exempelvis Syrien där det råder väpnade strider dagligen. Under utbildningen fick jag öva akutsjukvård och förbereda mig på att bli bortförd i en chekpoint med kulor som viner i luften, eller att helt enkelt bli kidnappad.
Det var en bra utbildning, och jag fick tankarna att vakna till liv. När som helst kan något hemskt hända med dödlig utgång. I min omgivning.
Vet du hur du ska bete dig vid en trafikolycka, eller när en person faller ihop på gatan mitt framför dig? Vad ska du prioritera och hur räddar du livet på personen? Kan du hjärt- och lungräddning? Tyvärr är det allt för få personer som vet det. Det är viktig kunskap som kan rädda mig eller dig! Jag kräver inte att folk ska kunna hantera skottskador och livshotande blödningar, men vanlig hederlig första hjälpen! Det borde ingå i skolundervisningen.
Vad ska jag ge mig själv i julklapp? Jag ska ge mig en akutväska som jag ska ha i min bil. Det får kosta några tusenlappar, men kan jag rädda liv är det småpengar. Pengar är inte allt!
En klyscha är att vi ska ta hand om varandra i juletider. Det är inget vi bara ska säga, utan även göra! Jag vill bidra med det lilla jag kan göra för en bättre värld. Gör det du också! Folk dör i trafiken varje jul. Låt det inte hända! Kör försiktigt. Om olyckan är framme, rädda liv!

Inga kommentarer: