Instagram

Instagram

söndag, september 09, 2012

Krönika: Galopperande mål!


Denna krönika var med i SöderhamnsNytt för några nummer sedan.


Sätter ni upp mål i era liv? Drömmar ni om vad ni vill göra? I dag, i morgon eller om tio år? Eller helt enkelt något ni vill göra innan ni dör? Det gör jag! Både privat och i jobbet. Nu skiter vi i jobbet, pratar och skriver ganska mycket om det annars. Nu blir vi privata.

För några månader sedan tog jag tag i en av alla mina drömmar. Att börja rida – igen.
När jag var liten red jag på ridskola och min älskade mamma hade häst hemma på gården, så det blev många turer i Norralaskogarna med henne. Jag fick låna grannens häst. Sputnik.
Har ni gjort det någon gång? Suttit upp på en häst och tagit ett djupt andetag och njutit av livet? Det har jag! För tre veckor sedan red jag ut själv för första gången i mitt liv.
Spännande känsla när jag satt på Cilla, ett sto med 175 centimeter i mankhöjd. Där uppe kände jag historiens vindslag. En känsla riddare känt genom historien när de utkämpat sina slag. Från denna höjd upplevs allt annorlunda. Nja, kanske inte så, men det var en speciell känsla och stund. Något ni absolut måste testa! En härlig frihetskänsla som håller i sig länge.

För mig är det värdefullt att komma ut i skog och natur. Vara ”lantlig” och umgås med djur. Kroppsarbete. Få skit under naglarna. Det är alldeles för sällan folk får skit under naglarna, tar i och känner naturens krafter och gåvor. I alla fall här nere i huvudstaden där jag bor just nu. De har liksom glömt bort vårt ursprung. Hur vi har lyckats bygga upp de stora städerna de stressar i.

För mig är det manligt att rida. Det är inte alla som håller med mig, men det är manligt och har så varit genom historien. Tittar man internationellt är ridsporten stor för oss killar. Det är i Sverige som könsfördelen har blivit lite ojämn. Men vilken kille tacklar nej till ett stall med snygga tjejer och vackra djur? Inte jag i alla fall!
Om jag har några mål inom ridningen? Jag ska bli en så pass bra att jag kan inspirerar en ung kille att börja rida. Får se hur lång tid det tar.
Jag har fler saker på min lista.

Jaktlicens. Det är något jag ska ta när jag blir äldre. Genom journalistiken har jag fått möjlighet att vara med på en del jaktdagar. Björnjakt, rävjakt, harjakt och älgjakt närmare bestämt.
Den naturliga jaktinstinkten finns inom oss alla. Det är något speciellt med djuren som lever i de stora skogarna. Utan jakten hade mänskligheten inte överlevt. Det är det naturligaste som finns. Det vill jag vara en del av.
En annan sak på min lista är att jag ska lära mig segla på de stora haven. Det är naturen som lockar även där. Öppna hav, vind djur och frisk luft för själen. Kan ni tänka er något bättre? Vad består din lista av? Sätt dig upp i sadeln och bli ryttaren i ditt liv! Ingen annan tänker greppa dina tyglar. Det kan bara du!

Inga kommentarer: